Het Dorp Arnhem

Kenmerken

Opdrachtgever
Rijksbouwmeester en Siza
Locatie
Arnhem
Projectfase
Afgerond
Bouwsector
Bouw, Woningbouw
Activiteit
Herbestemming, Renovatie, Verbouw
Gebruiksfunctie
Gezondheid, Woon

Omschrijving

Ruimte voor ontmoetingen in het Dorp:

Ontwerpend onderzoek naar een gezond Ecoysteem.

Het Dorp in Arnhem, sinds 1962 de bekendste en meest innovatieve woongemeenschap voor mensen met een beperking, wordt drastisch gemoderniseerd.  De ambitie is hoog: een transformatie tot de slimste, gezonde omgeving in de wereld. Het Dorp moet het internationale voorbeeld  worden voor het bouwen en opzetten van nieuwe wijken waarin de kwaliteit van leven en zelfstandigheid centraal staat.

Plein06 heeft in opdracht van de Rijksbouwmeester & Siza ontwerpend onderzoek gedaan hoe vanuit het bestaande masterplan, bestaande uit clusters in het heuvelachtige boslandschap van Arnhem, de basis gelegd kan worden voor een gezond & flexibel ecosysteem (Het Dorp).  De basis voor de opgave is de directe relatie tussen iemands (geestelijke) gezondheid en de mate waarin hij of zij in staat is deel te nemen in zijn omgeving. Plein06 heeft de opgave daarom met een persoonlijke benadering aangevlogen.

Uitkomst van het onderzoek zijn vier type ontmoetingsplekken die de basisbouwstenen vormen voor een route naar zelfstandigheid. Door ruimte voor ontmoetingen kunnen bewoners weer onderdeel worden van de maatschappij. Wij hebben gezocht naar slim ontwerp van binnenruimte, buitenruimte en overgangen, waardoor mensen (met of zonder beperking) zelfstandig kunnen wonen, werken, ontmoeten, recreëren en genieten van het leven!

Vanuit theoretisch onderzoek en gesprekken met specialisten heeft Plein06 een kompas voor de route naar zelfstandigheid ontwikkeld. Door gebruik van dit kompas kan per bewoner integraal maatwerk geleverd worden. Het koppelt kennis over zorg, behandelingsfases en toepassing van technologie aan de vier domeinen van privé, collectief, parochiaal en publiek.

Ook hebben we een tool box voor de invulling van de ruimtes, grenzen en overgangen ontwikkeld gebaseerd op herhaaldelijke diepte gesprekken met bewoners. Deze tool box is toegepast in het ontwerp van de nieuwe clusters in het dorp.  Het ontwerp en de resultaten van het onderzoek zijn op 9 mei tijdens de lancering van de Academy het Dorp gelanceerd in bijzijn van Mies Bouwman.

Betrokken partijen

Locatie

© Copyright 2020 Quantibus. Alle rechten voorbehouden. Gebruiksregels