Jachthaven Winkeloord

Kenmerken

Opdrachtgever
Familie Griffioen
Locatie
Vinkeveen
Projectfase
Afgerond
Bouwsector
Bouw
Activiteit
Renovatie, Verbouw
Gebruiksfunctie
Logies, Sport

Omschrijving

Jachthaven Winkeloord

Winkeloord is niet zomaar een jachthaven. De ligging van de jachthaven in het Groene Hart aan de Vinkeveense Plassen vraagt om een authentieke ontwerpbenadering. Het toekomstige Winkeloord als ontspanoord zal een beleving zijn die de kwaliteiten van het omliggend landschap versterkt en de gasten trakteert op een range aan passende (water)activiteiten.

Samen met de familie Griffioen heeft plein06 gedurende 4 maanden een intensief proces doorlopen om het wensbeeld, de randvoorwaarden en de haalbaarheid van het toekomstig Winkeloord in kaart te brengen. In drie workshops en een excursie is samen met de familie gebrainstormd om tot een schetsontwerp te komen dat houvast geeft aan verdere ontwikkeling van de jachthaven.

Concepten

Tijdens het ontwerpproces zijn drie verschillende ruimtelijke varianten voor Winkeloord ontwikkeld. Deze varianten zijn geïnspireerd op een onderscheidende kwaliteit van het huidige Winkeloord en haar omgeving:
(1) De natuurlijke omgeving van de Vinkeveense plassen: wateroord.
(2) Een uitvalsplaats voor drukke mensen uit Amsterdam in een groene omgeving: tuinoord
(3) De werkplaats van de haven: oeroord

De varianten vertellen elk een eigen verhaal die verschillen in hun relatie tussen de gebouwen en de groene omgeving

Buitenplaats van Amsterdam

Een geïntegreerde combinatie van wateroord en tuinoord transformeert het nieuwe Winkeloord tot een buitenplaats van Amsterdam. Een groene entree met direct een fantastisch zicht op het water en de Vinkeveense Plassen verwelkomt de bezoeker. Een nieuwe transparant ontvangstgebouw omringd door een paar weelderige tuinen, is het hoofdgebouw van de jachthaven. Van hieruit kijken bezoekers tussen de nieuwe legakkers door naar  enkele bijzondere logeerhuisjes, op aan of in het water.

 

Betrokken partijen

Locatie

© Copyright 2020 Quantibus. Alle rechten voorbehouden. Gebruiksregels