Lely Campus

Kenmerken

Opdrachtgever
Lely Groep en Consort Architects
Locatie
Maassluis
Projectfase
Afgerond
Bouwsector
Bouw
Activiteit
Nieuwbouw
Gebruiksfunctie
Agrarisch, Industrie, Kantoor

Omschrijving

Ambitieus visitekaartje van lely
Lely, een internationaal opererende onderneming die toonaangevende, innovatieve producten ontwikkelt voor de agrarische sector, bouwt in Maassluis een campus voor innovatie en realisatie. De Lely Campus, 7,5 hectare groot, omvat het internationale hoofdkantoor, een productiehal voor melkrobots en diverse R&D- en trainingsfaciliteiten. De nieuwbouw, ontworpen door ConsortArchitects, moet het visitekaartje vormen van de ambities van Lely voor een duurzame toekomst en een innovatiegerichte bedrijfsvoering.

Break outstanding als ontwerp inspiratie 
Door BREEAM Outstanding als ontwerpinspiratie te gebruiken in plaats van als controlemiddel, is er in een integraal en multidisciplinair team een ontwerp ontstaan dat gebaseerd is op de nieuwste duurzame technieken en processen. In de Lely Campus vormen ecologie, natuur, duurzaamheid, logistiek en hightech architectuur samen een symbiose in een wereld van contrasten.

Gecultiveerde wereld van het boerenhof
Het groen op het Lely-eiland is verzorgd en gecultiveerd. Het weerspiegelt daarmee de hightech identiteit van Lely en refereert aan de historische beginselen van het boerenerf. Populieren markeren de erfgrenzen en lanen op het Lely-eiland, precies zoals ze in de omgeving rond boerderijen worden toegepast. Her en der zijn er kleine boomgaarden om het terrein te sieren. Het dak van de assemblagehal is behalve een parkeerdak ook een dakpark, met paden en verschillende bakken met grassen. Deze siergrassen worden afgewisseld in kleur, geur en bloei en trekken hiermee de nodige insecten en vlinders. Op het parkeerdak zijn een sportveld, verschillende zitplekken en terrassen ontworpen.

Lely campus verkeersbrug
Een nieuwe zware verkeersbrug biedt toegang bieden tot de duurzame en innovatieve Lely Campus in Maassluis. Plein06 heeft in opdracht van Consort Architect en Lely Groep in samenwerking met fibercore Europe een brug ontworpen. De brug is gemaakt van het lichtgewicht en sterke materiaal composiet. Hierdoor is er minder fundering nodig, kan de brug relatief slank blijven en makkelijk geplaatst worden ondanks de natte ondergrond.

De uitstraling van de brug is afgestemd op de Lely Campus, dat zich kenmerkt door een strakke vormgeving, een spel tussen donkere en lichtere kleuren en een expressieve staalconstructie. Door de witte lijn van de lage leuning gezamenlijk met het antracieten dek gaat de brug een sterke relatie aan met het gebouw. Tegelijkertijd valt de brug weg in het landschap en gaat het een sterke relatie aan met de omgeving.

Binnentuin
In de duurzame bedrijfshal van de Lely Groep in Maassluis ligt een groene binnentuin. plein06 heeft in samenwerking met Van Ginkel, Fachjan en ConsortArchitects deze binnentuin gerealiseerd.

Binnen de witte kaders staan een aantal bomen met daaronder grassen. De boomkronen raken elkaar net niet, waardoor er een bijzondere lichtinval in de hal tussen de bomen ontstaat. De tuin functioneert als een groene long in de straks volle assemblagehal van het fabrieksterrein.

De bomen zijn zorgvuldig gekozen: ‘Bucida Buceras’. Deze tropische boomsoort kan het binnenklimaat van de hal goed aan en heeft toch een inheemse uitstraling. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te snoeien om de bijzondere lichtinval te kunnen behouden. Onderin groeit de grassoort ‘Liriope’. Dit gras heeft een hoge dichtheid waardoor er een volledige groen tapijt ontstaat. Door de lengte van het gras valt het net iets over de witte rand van de tuin heen.

Betrokken partijen

Locatie

© Copyright 2020 Quantibus. Alle rechten voorbehouden. Gebruiksregels